COMMUNITY & COMPANY TEAM BUILDING
Samba u školi, firmi i na karnevalu – muzičke radionice na udaraljkama
Učesnici radionica su djeca, omladina, osobe sa posebnim potrebama ili odrasli učesnici radionice za izgradnju tima u okviru firme. Koriste se brazilske, afričke, azijske i druge udaraljke.
Brazil je kolijevka Sambe gdje čak i mala djeca sviraju u Samba školama skupa sa odraslima. Brazilska Samba škola ima jak društveni karakter koji stvara izuzetan osjećaj ujedinjenosti, te je veoma popularna i širom Evrope. Cilj samba grupa je da prenesu radost zajedničkog sviranja na djecu i adolescente, te podstaknu muzikalnost i fizičku aktivnost, jer dok sviraju bubnjeve doslovno mogu plesati na vlastitu muziku. Samba i udaraljke ne samo da su zaista zabavne, već takođe i čine posebno obrazovno i orkestralno iskustvo. Djeca, pogotovo tinejdžeri, treba da iskuse pravi osjećaj postignuća i ponašanja u grupi, te stvaranja zdrave atmosfere kroz drugačije muzičko obrazovanje.
Voditelji samba radionice učenicima dijele iskustva kroz aktivno upoznavanje sa brazilskim udaraljkama, vježbanje i usvajanje brazilskih ritmova poput Samba Reggae i Rio Samba. Učenici će savladavati nazive instrumenata, ispravno držanje različitih palica, pravilnu upotrebu instrumenata i njihovu ulogu u sastavu udaraljki, ispravno nošenje, držanje i sviranje u mjestu i hodu, te pravilno održavanje i smještanje za dugotrajniji vijek. Ispravno zagrijavanje, disanje i držanje tijela, vokaliziranje, čitanje notnih zapisa i savladavanje sviranja muzičkih linija pojedinih instrumenata, te grupno usklađeno sviranje u određenom tempu, maniru i unisonim frazama. Koristićemo razne audio video materijale o tradicionalnom izvođenju i porijeklu brazilske samba muzike. Brazilske udaraljke će prvenstveno biti dodijeljene primjereno mogućnostima i uzrastu učenika, a zatim će biti zamijenjene među učenicima, sa ciljem dobijanja naprednijeg instrumentalnog iskustva.
Od uvodnog upoznavanja brazilskih ritmova sa jačanjem samopouzdanja svakog pojedinca do formiranja skladnog orkestra udaraljki kroz ispoljavanje grupnog muzičkog izražavanja. Postoji i mogućnost nadogradnje Samba orkestra sa harmonijama druge muzičke radionice u cilju zajedničkog muzičkog predstavljanje na završnoj manifestaciji.
Samba team building muzičke radionice za postizanje timske saradnje u firmi
Osnivači grupe Sarajevo Drum Orchestra su stručni voditelji kreativnih muzičkih radionica na udaraljkama u svrhu postizanja timske saradnje u firmi. Uvođenjem team building programa postiže se viša razina komunikacije i interakcije, motivisanje tima, međusobno upoznavanje članova, uspješna asimilacija novih zaposlenih, pomaže sudionicima da nauče više o sebi, postiže se prepoznavanje i korištenje prednosti svih članova tima, poboljšanje produktivnosti tima, prakticiranje djelotvorne saradnje, razvijanje timskog duha, jačanje samopouzdanja i razvijanje samoincijative, sinergija, oslobađanje od stresa kroz muzičko druženje, zabavu i stvaranje osjećaja zajedništva i pripadnosti grupi.
Mnoge organizacije su nam ukazale povjerenje da razigranim Samba team building-om pomognemo njihovom povezivanju u tim: Uniqa, Lora marketi, Svjetska banka, Mtel, Worldvision, Banjalučka pivara, Ambasade Belgije i Holandije, Giz, Boston scientific, Kpmg…